Necenzurujeme.cz

Jídla chudých.

I ten nejhorší kuchař dokáže něco uplácat, když mu dáte ledničku plnou masa, zeleniny a jiných suchých potravin. Jen základní znalosti stačí na to, aby někdo dovedl osolit maso, opéct na pánvi, uvařit pár brambor a jídlo je na stole.

Stejný kuchař by byl úplně v koncích v kuchyni, kde je k dispozici tak málo, že by si i ta nejšikovnější hospodyňka škrábala ve vlasech. V čem tedy spočívá umění těch, kteří dovedou “vařit z ničeho”?

Často jsem nad tím přemýšlel a myslím, že se nemýlím když prohlásím, že nejlepší kuchaři jsou ti nejchudší lidé. Samozřejmě, že zde rovněž platí pořekadlo “hlad je nejlepší kuchař”. Člověk nesmí být vybíravý, pak mu chutná cokoliv. Žaludku je celkem jedno co do něj vložíme, ale ústa a jazyk se ptají po jídle, které se dá vychutnat. Jak vyhovět tedy chuťovým pohárkům a prázdné peněžence ve stejnou dobu?

Vždy mě zajímaly pokrmy, které byly postaveny na jednoduchosti, rychlosti přípravy a na vynalézavosti. Těmi pokrmy se staly na mém žebříčku úspěšných jídel, jídla chudých. Jednoduchá, sytá, rychlá, chutná a finančně naprosto nenáročná. V zemích kde je všeho dostatek si často začínáme vymýšlet, jako rozmazlené děcka a při pohledu do ledničky plné dobrot se nemůžeme za nic na světě rozhodnout, co z toho uvařit, aby to bylo…..prostě jiné.

A co tak když je doma jen, mouka, cukr, ocet, vajíčka, starý chleba, mléko, pár bramborů, nějaká mrkev, oschlá cibule, a pár strouček česneku, možná 2 okurky. Co pak s tím? Hlad nedá pokoj a na restaurci nejsou peníze. Co s tím?

Poradím. Jen je třeba zapomenout na řízek, nebo kuře, a jiná jednoduchá jídla. Je třeba myslet. Zde je například jídlo, které je velice chutné a odpovídá všem kritériím chudých jídel.

Z 250-300 gr mouky a 3 vajíček uděláte hustou kaši, pokud je kaše řídká, přidáte maličko více mouky, nebo maličko mléka, je-li naopak moc hustá. Osolíte, popřípadě malinko opepříte.

Do vařící vody pak lžící vkládáte noky, velikosti asi poloviny vaší polévkové lžíce. Nejlépe je lžíci namočit do vařící vody s každým nokem. Tím si zajistíte, že se vám těsto na lžíci nebude lepit. Uvařené budou za 10 minut či méně, nebo až je uvidíte všechny plavat na vodě. Sítkem je vyjmete z vody a vaříte další várku, až nemáte co vařit.

Na vedlejší pánvici osmahnete na drobno nakrájenou cibuli, skoro do zlatova a přidáte všechny noky. Dobře opečete, nenecháte ale cibuli spálit, to pak vše chutná hořce. Okurky změníte na okurkový salát, to každý zná. Cukr máte, sůl také, ocet a pepř je určitě po ruce, a máte hotovou chutnou zeleninovou přílohu.

Večeře, nebo oběd který vám nasytí žaludek, určitě si pochutnáte a váš problém vařit z ničeho je vyřešený. Žaludek hlásí “jsem plný”, jazyk a chuťové pohárky se s vámi nehádají, dílo se zdařilo.

A co tak rýže s vysmaženou cibulí?

Uvaříte si kopec rýže. Na pánvi pak rozpálíte olej, nakrájíte asi 2 veliké cibule, prostě hodně cibule, ale krájíte ji jen jedním směrem, utvoříte tedy dlouhé vlákna, kapiš? Cibuli pražíte až je celkem pěkně nahnědlá, vypustí svůj přírodní cukr, je vláčná, skoro nekřupe, jinak mohu říct “zhadrovatí”. Na talíř si pak určíte porci uvařené, osolené rýže. Na ni nandáte kopec opečené cibule, přidáte kyselou okurku, či dvě a máte další večeři bez dlouhých okolků a bez peněženky. Jo, cibuli dochutíte buď solí, nebo nakapete i maličko maggi, aby to ústa chápala jako super dobré jídlo.

Rychlo-kuřecí polévka s nočky.

Určitě najdete doma kuřecí bujón, kostky nebo prášek. Dáte do asi 400ml vody  kostku, či dvě, bujónu a povaříte. Máte z toho ihned polévku. Ale je vodnatá, co tedy do ní?

Uděláte si stejnou směs těsta, jako na noky na začátku článku. Potřebujete ale jen jedno vajíčko, asi 100gr mouky, snad maličko víc, trochu soli a zamícháte. Do vařící polévky pak těsto vkládáte stejným způsobem. Nočky se lépe jí, když jsou malé, čili musíte mít trpělivost, vkládáte nočky menší. Pak to vylepšíte na drobno posekanou petrželkou, do které přidáte maličko syrové cibule, rovněž na drobno nasekané. Před servírováním to nasypete na polévku. Hned pak servírujete. Nezapomeňte opepřit, pokud máte pepř rádi, přisolit, pokud je třeba a zaručuji vám polévku za deset minut, plnou chutných nočků, voňavé petrželky a spokojené chuťové pohárky. Do těsta na nočky se dá přisypat strouhaný parmesan. Vylepší to chuť.

Tak to je asi pro dnešek vše. Pokud se bude líbit, napíši více receptů a návodů. Pamatujte, že nezáleží kolik máte peněž, jídla chudých vás zachrání, jsou chutná, rychlá a uspokojující. Já na příklad dám přednost vařeným bramborům s máslem a se studeným mlékem před jakýmkoliv navoněným steakem, nebo jiným našmajchlovaným Italským jídlem. To, co můžeme mít kdykoliv nás neláká, chceme jíst to, co tu ještě nebylo. Tak dobrou chuť.

Frank Krejčí

 

 Připravuji česnekovou omáčku, brambory s kolínkama, rychlou koprovou omáčku, mrkvovou omáčku, dále banánový nakyp s rýží, čočková kaše...něco více z Filipínské kuchyně,chudá jídla, výborná chuť.

Štítky článku:

prestiž 1: 9,93 přečteno 945×

0 Hodnotit článek 1

Sdílejte článek na dalších sociálních sítích

Jídla chudých.

(Článek už je starý. Interní diskuse k němu byly uzavřeny.)

Žádné komentáře

V interní diskusi je 0 příspěvků || Diskutovat

Facebook diskuse