Necenzurujeme.cz

Mate radi Italske klobasky?

Ne kazdy vi jak se vyrabeji a ne kazdy vi jak se upravuji. Pro ty, co jsou nadseni, ale jeste nezkuseni “kuchari” a lovci cizich chuti, se pokusim predlozit jednoduchy a financne nenarocny recept.

Podminka je, ze mate doma alespon zakladni vybaveni na vyrobu klobas. Nelekejte se, staci mlynek na maso a nasada (trubicka) na strivka. Veprova strivka jiste zakoupite u reznika a nebo v obchodech s uzenarskymi potrebami.  Pokud ovsem tohle bude problem, pak si muzete jen pocist a nechat si o Italskych klobaskach pouze zdat. A nebo si je koupit hotove, jsou - li k dostani. 

Na zkousku vam staci 3 kg masa. (Z toho vyjde asi 27- 30 klobasek) Nejlepe se hodi krkovicka, vykostena. Pomelete maso na hrubsi sajbe, (neni podminkou, pouze to doporucuji), netreba pridavat vice tuku, maso je uz v pomeru 30/70, cili 30% tuku a 70% liboveho. To vam prasatko pripravilo samo. 

Pak nasadite na strojek nasadku, na ni nasoukate dobre oplachnute strivko, ktere jste vymaceli ve vode s troskou octa. Ocet tam hraje svoji urcitou roli, ovsem detaily netreba rozvadet.  

Pomlete maso promichate rukama s temito prisadami.

55gr stolni soli, 25 gr mleteho pepre,
30gr fenyklu, pomleteho. Nekdy se doporucuje seminka osmazit na suche panvi do hneda, pak pomlit a zamichat s masem. Ma to mit lepsi chut.

Posledni je zelena petrzelka. Cerstva petrzelova nat, rekneme asi tak 2 hrsti, nasekane na drobno, tedy pomerne hodne. Pak pridate asi 50gr suseneho, netucneho mleka a mozna tak 1dl-2dl hodne studene vody.

Mleko se uziva jako pojidlo. Stejne tak muzete pouzit mouku, sojovou mouku a nebo vubec nic. To je rovnez v poradku. Vse dobre promichat a nechat odstat. Nejlepe odstat v lednici do pristiho dne, ale je mozne vse zpracovat stejny den a pak nechat ulezet, nez je zacnete pect nebo jinak varit ke spotrebe. 

Pomletou smes a dobre zamichanou narazime pres strojek do strivek, ale snazime se, aby se nam nedostal do strivek vzduch. Klobasy pretacime v delce, rekneme 15cm. Pak je nastrihame na jednotlive kusy a zamrazime, pokud je planujete uchovat na delsi dobu. Nebojte, nevytecou, drzi pekne. 

Pro okamzitou spotrebu je muzete opect na panvi, (take na grilu a jinak, jak si vy budete prat) ale pokuste se je opect na panvi tak, ze date do panve malicko, opravdu jen malicko vody, do ni vlozite 2, nebo 3 kobasy, zakryjete poklickou a varite v podstate parou az do vyvareni vody. Pokracujete pak v peceni na mirnejsim ohni, aby byly klobasy opecene mirne do hneda na obou stranach. Pravdepodobne to vse vezne az 15 minut, nekdy 20 min, zalezi jak byly strivka siroka. Silnejsi klobasa, se propece za delsi cas. 

Na vedlejsi panvi si pripravite trochu oleje, rozpalite a na nej hodite na kusy nakrajene zelene a cervene papriky, mnozstvi podle vasich predstav, pridate na dlouho nakrajenou 1 cibuli, osmahnete asi 3 minuty, ale pozor, neprepisknout! Paprika i cibule ma byt totiz krupava. Do ni pak pridate klobasy, trochu soli, pepre a chvili spolecne podusite. A je to.

A chcete-li to vic Italske, pridejte do paprik rajsky protlak, spetku oregana a hodne cesneku.  Muzete podavat s varenymi, prepecenymi nudlemi, ryzi, bramborami, nebo jen polozite na rozkrojenou, bilou veku, jako dlouhy sandwich.  

Vase klobasy se tez daji predvarit ve vode v teplote maximalne 75C  a to po dobu asi 40 minut az 1 hodinu. Nebo, az vnitrni teplota v klobase dosahne 75C. Ty se pak rovnez prepekaji na rozni, nebo na panvi.  

Nevim, zda blog je misto na recepty, ale myslim, ze mala zmena neuskodi. Pokud to nekdo zkusi a vyjde mu to, napiste mi vas uspech na moji uvedenou email adresu. Pokud to nevyjde napiste stejne. Rad poradim.

Tyhle klobasy vyrabim ve velkem a verte mi, maji uspech.  Pokud ale nechcete Italske, nedavejte tam fenykl. Pridejte treba 50gr cesnekoveho prasku a mate cesnekovky. Vzdyd je to jednoduche jako facka.

Frank Krejci

Štítky článku:

prestiž 1: 8,52 přečteno 576×

0 Hodnotit článek 0

Sdílejte článek na dalších sociálních sítích

Mate radi Italske klobasky?

(Článek už je starý. Interní diskuse k němu byly uzavřeny.)

Žádné komentáře

V interní diskusi je 0 příspěvků || Diskutovat

Facebook diskuse